sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Sormiruokailuun tutustumassa

Turun alueen äideillä on upea mahdollisuus keskiviikkona tutustua sormiruokailuun ja päästä kuulemaan todella suositun simppeli sormiruokakeittiö -blogin Marjutin "luentoa". Tapahtuman järjesti MLL Koivulan yhdistys perhepäiväkahvilassaan. Aihe näytti kiinnostavan alueen äitejä ja perhekahvila olikin melko täynnä.

 Itsekin olin aiheesta tosi kiinnostunut vaikka meillä onkin jo taaperoikäinen lapsi. Aihe kiinnostaa ja josko vielä joskus saamme/jaksamme toista lasta niin sormiruokailua varmasti ainakin kokeilisin. Kyllä meilläkin jonkin verran syötiin jotain sormin, mutta soseilla pääasiassa mentiin. Muistan miten jossain vaiheessa tuntui, että kaikki aika meni ruoan valmistamiseen ja lapsen ruokkimiseen. Sormiruokailun etuna onkin se, että lapsi voi syödä samaa ruokaa (ainakin osittain) muun perheen kanssa ja lapsi syö itse omaan tahtiin ruokansa.

Sormiruokamaistatuksena oli höyrytettyä parsakaalia, kurkkutikkuja, vauvan kanapötköjä, apinaeväitä, banaania ja lasten naksuja.
Sormiruokailusta meille kerrottiin ensin yleisesti eli mitä se on. Sitten saatiin vinkkejä millaisia välineitä sormiruokailussa usein käytetään, mitkä ovat hyviä sormiruokia ja mitä kannattaisi välttää.
 Sormiruokailu tarkoittaa sitä, että lapsi saa itse syödä aluksi käsin ja taitojen karttuessa haarukalla ja lusikalla omaan tahtiinsa. Sormiruokailussa edetään lapsentahtisesti.

Normaalisti kiinteät ruoat voidaan aloittaa noin 5-7 kuukauden iässä. Vanhemmat voivat itse päättää mikä on heidän lapselleen sopiva ajankohta ruoan aloittamiseen ja milloin haluaa lopettaa täysimetyksen. Sormiruokailussa on hyvin tärkeää, että lasta valvotaan koko ajan hänen ruokaillessaan. Lapsella on oltava hyvä istuma-asento (suorassa ja pystyasento). Paras paikka on syöttötuoli.

Näppärä EzPz-ruokailualusta sormiruokailijalle.
Ei ole mitään sääntöjä millä ruoalla sormiruokailu pitäisi aloittaa. Siihen vaikuttavat lapsen taidot ja miten hän pystyy ruoan hienontamaan (paljonko on hampaita suussa). Mikäli lähisuvussa on allergioita niin sellaisia ruokia kannattaa aluksi välttää ja olla tarkkana allergiaa aiheuttavien ruokien kanssa. Marjut mainitsi, että helppoja aloitusruokia ovat esimerkiksi höyryttämällä tai keittämällä valmistetut vihannes- ja juureslohkot. Myös pehmeät hedelmät ovat hyviä. Hedelmätkin voi höyryttää pehmeiksi mikäli kyseessä on kovempi hedelmä.

Ruoat, joissa on isompi riski tukehtumiseen kannattaa jättää pois. Tällaisia ovat mm. kivelliset hedelmät kivineen, pähkinät, kokonaiset kirsikkatomaatit ja viinirypäleet. Myös sitkeä ja rustoinen liha ja ruotoinen kala ovat sellaisia, joita ei kannata antaa.

Sormiruokailussa on tärkeää, että palaset ovat isohkoja. Pienen lapsen pitää saada käsillään hyvä ote ruoasta. Kädentaitojen kehittyessä siirrytään pikku hiljaa pienempiin palasiin.

Lapset ovat erilaisia ja syövät eri tavalla. Itse olen päässyt siinä helpolla, että meidän poju on aina pureskellut ruoan melko hyvin ja syö rauhallisesti. Toki hänelläkin on välillä mennyt väärään kurkkuun. Erään ystäväni lapsi puolestaan ahmii ruoan ja hän ei sen vuoksi saa esim. pähkinöitä tai hieman sitkeämpiä karkkeja (itse olen näitä uskaltanut antaa). Kummatkaan ei olla oikein sormiruokailtu, joten nämä tilanteet ovat olleet siis vähän isompana. Sormiruokailussa jokainen etenee lapsen tahtisesti ja antaa niitä ruokia, jotka sillä hetkellä vaikuttavat hyvältä vaihtoehdolta lapsen syömistaidoille.


Kyselin Marjutilta mikä olisi hänestä paras vinkki sormiruokailuun. Hän mainitsi, että on tärkeää luottaa lapseen ja edetä lapsentahtisesti. Vanhempi tarjoaa lapselle erilaisia ruokia ja lapsi syö niitä itse omaan tahtiinsa ja sen verran kuin haluaa. Kiinteän ruoan (joka on täyttävää) menekkiä ei kannata verrata soseruokiin, sillä niissä on usein paljon vettä. Sormiruokailu kannattaa jos se tuntuu hyvältä vaihtoehdolta. Kaikilla se ei vaan toimi, lapset ovat erilaisia.

Valitettavasti multa meni aika paljon ohi, kun piti välillä keskittyä taaperon ruokkimiseen, ojentamiseen ja seuraamiseen... Voitte kuvitella, että taustahälyä oli jonkin verran, kun parisenkymmentä äitiä lapsineen on samassa pienehkössä tilassa. Tilaisuus oli kuitenkin rento ja oikein mukava. Sain paljon uusia hyviä vinkkejä ja ideoita.

Jokaisella oli kuitenkin vielä mahdollisuus kysellä tarkemmin Marjutilta vinkkejä ja neuvoja. Sen sijaan, että kirjoittaisin jotain laajempaa blogipäivitystä sormiruokailun saloista haluan ohjata teidät Simppeli sormiruokakeittiö -blogiin sekä blogin suositulle facebook-sivulle, jossa käydään paljon keskustelua sormiruoasta, kysellään ja jaetaan tosi kivoja vinkkejä.

Kiitokset MLL Koivulalle tapahtuman järjestämisestä ja Marjutille hyvistä vinkeistä ja neuvoista sekä mukavista hetkistä sormiruokailun parissa.


Muistinpa, että olenpa mäkin jotain sormiruokaa meidän lapselle aikoinaan tarjonnut. Blogissani kirjoitin niistä kuuluisista apinaeväistä (pipari muodossa). Lisäksi maissinaksut ja talk-murot olivat meillä kovassa käytössä.

Sormiruokaillaanko teillä? Vai ollaanko siellä sekakäyttäjiä kuten meillä on oltu?

Seuraa blogia nyt myös Instagramissa @kotonajakaupungilla tai facebookissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!