perjantai 26. helmikuuta 2016

Blinejä, nam!

Alkuvuonna paksun lumikerroksen ja kylmien ilmojen iloksi oltiin kutsuttu pari vierasta illanviettoon ja mikä sopisikaan paremmin talviseen tarjoiluun kuin blinit. Varsinkin, kun edellisenä viikonloppuna oli vielä oikein kunnolla pakkasta ja satanut paljon lunta.


Mulla on jokin ihme juttu, että ensin pitää tehdä jotain talvista ulkona, kuten hiihtää, että voi syödä blinejä. Ne vaan kuuluu yhteen! Tällä kertaa mä hankin luistimet viidentoista vuoden jälkeen eli olin luistelemassa. Kerroinkin siitä jo aikaisemmin. Luisteltiin siskon kanssa sillä aikaa, kun miehet vahtivat Staffania ja paistoivat blinejä.



Ollaan tehty blinejä aina silloin tällöin. Frej on meidän perheen blinimestari. Vietimme pari vuotta sitten hänen kolmekymppisiään/ valmistujaisia Åbo Akademista ja teimme hänen valmistujaisbileisiin blinejä. Silloin blinejä väännettiinkin oikein urakalla. Siinä sujui hyvin yksi ilta ja niitä blinejä tehtiin vielä juhlapäivänäkin. Saivat kyllä paljon kiitosta, kuten myös tekemäni täytteet niihin. 

Nyt päästiin helpommalla, kun tehtiin vain neljälle henkilölle. Tosin Staffankin sai niitä vähän maistaa.



Tällä kertaa kattaus toi jään ja kylmän ilman myös sisätiloihin. Kynttilät olivat Iittalan Festivo -kynttilänjaloissa. Viinit tarjoiltiin Ultima Thule -viinilaseista ja snapsit saman sarjan pienistä snapsilaseista. Joulusta mulla oli vielä jäänyt tuollainen koristenauha, jossa on tähtiä ja hileitä. Se oli pöydällä valkoisen kaitaliinan päällä. Aterimet ovat Ristomatti Ratian suunnittelemia. Lautasina toimi Ultima Thulen ja  Kastehelmen lautaset. Iso Ultima Thule -vati toimitti blinien tarjoiluastian virkaa.




Blinit voivat olla alkupalana, pääruokana tai jälkiruokana. Meillä ne oli nyt pääruokana. Niiden kanssa sopii hyvin valkoviini.

Ei nyt oikein näissä kuvissa pääse oikeuksiinsa nuo blinit, mutta hyviä olivat.





Meidän blinit on valmistettu ihan tattarijauhopussin (Myllyn Paras) kyljessä olevan ohjeen mukaan.

Blinit

n.10kpl

4dl bulgarianjogurttia tai kermaviiliä
20g hiivaa
2,5dl Myllyn Paras Tattarijauhoja
1tl sokeria
1,5dl kuumaa maitoa
1tl suolaa
1rkl voisulaa
1 keltuainen
1 valkuainen

Lämmitä jogurtti/kermaviili kädenlämpöiseksi. Liuota siihen hiiva ja sekoita joukkoon tattarijauhot ja sokeri. Anna taikinan kohota 1-2 tuntia huoneenlämmössä. Tai tee taikina kylmään nesteeseen ja anna käydä esim. yön yli jääkaapissa.

Sekoita ennen paistamista taikinaan kuuma maito, suola, voisula, keltuainen ja vaahdoksi vatkattu valkuainen viimeisenä. Paista taikinasta blini- tai ohukaispannulla voissa miedolla lämmöllä paksuhkoja blinejä.

Tarjoa kuumana mädin, smetanan ja sipulin kanssa, myös graavista tai kylmäsavustetusta kalasta tehdyt täytteet sopivat hyvin.

Itse ollaan annettu taikinan käydä yön yli. Blinit paistetaan usein kirkastetussa voissa. Tässä mun ohje sen tekemiseen:

Kirkastettu voi

Sulata kattilassa voita. Ota sulanut voi hellalta pois (älä anna voin palaa) ja anna sen jäähtyä. Jäähtyneessä voissa päällimmäisenä on kirkas voi, joka otetaan käyttöön. Valkoinen hera jää kattilan pohjalle. Käytä kirkastettu voi blinien paistamiseen. Näin saat ihanan rapean pinnan paistamiisi blineihin. 

Me ollaan paistettu blinit vanhalla valurautaisella lettupannulla. Sillä saa helposti tehtyä monta bliniä samaan aikaan. Helpottaa kovasti paistamishommaa, kun on kyseessä suurempi määrä blinejä.



 Meillä on ollut erilaisia täytteitä. En enää muistanut mitä laitoin viimeksi blinitäytteisiin, joten nyt vähän sovelsin. Tein lohitahnan, mutta merilevämädin (Cavi-art) laitoin erikseen omaan astiaan tarjolle kuten myös pilkotun sipulin (punasipuli sopii mainiosti) ja smetanaa. Näin kaikki voivat tehdä omanlaisensa sekoituksen niistä. Tuo Cavi-art on halvempaa kuin muikun tai kirjolohen mäti, jotka kummatkin sopivat erinomaisesti merilevämädin tilalle. Täytteitä voi tehdä myös esimerkiksi sienistä tai kasviksista. 

Lohitahna

kylmäsavustettua lohta
smetanaa
ripaus mustapippuria 

hieman suolaa 

Ota lohesta mahdolliset ruodot pois. Pilko pieneksi hakkeeksi ja sekoita smetanaan. Mausta oman maun mukaan. En laittanut mitään mittoja loheen ja smetanaan, sillä niitäkin voi laittaa ihan oman maun mukaan. Toiset tykkäävät löysemmästä täytteestä (enemmän smetanaa) ja toiset ruokaisemmasta täytteestä.




Blinejä voi tosiaan tehdä jälkiruoaksikin tai jos niitä jää aterialta jäljelle niin seuraavana päivänä ne voivat olla jälkiruokana. Silloin niiden kanssa voi tarjota vaikka smetanaa ja juoksevaa hunajaa. Herkullista! Kannattaa kokeilla jos et vielä ole maistanut! 


2 kommenttia:

  1. Teillä on ollut hienot ja maukkaat blinikutsut. Tunnustan, en ole koskaan tehnyt itse blinejä. Ehkä vielä joskus... Tykkään blineistä kovasti. Minua hymyilytti, kun sanoit, että blinejä kuuluu syödä luistelun tai hiihdon jälkeen. Niin minustakin.
    Aurinkoista sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! =)
      Juu, jotain talvista pitää tehdä, että voi nauttia blineistä =D
      Ihanaa alkanutta viikkoa!

      Poista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!